Commando "kom" verprutst?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Marnix (Gast)

Beste allemaal,
onze Friese stabij van inmiddels 10,5 maand leert heel snel bijna alle commando's. Het enigste wat nog steeds van geen meter gaat is komen. Ik probeer hem altijd uitbundig te belonen als hij komt, maar vaak zit hij me zo aan te staren van "wat doet die nu raar"? Nu ben ik bang dat we eerder een (bekende) fout gemaakt hebben met dit commando: kwaad worden als hij niet op tijd kwam, direct aanlijnen enz. 
Nu is mijn vraag: moeten we op deze manier doorgaan en gewoon blijven oefenen met "kom". Of moeten we gewoon overstappen op een ander commando ("hier") of een fluitje?

Dit kan hij dus wel:

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Commando "kom" verprutst?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Hoe dan ook, als hij komt als jij dat vraagt, hoe snel dan ook.. Als hij jouw richting op komt, ga vrolijk staan springen en leuk doen!
Komt goed, blijven volhouden!

Marnix (Gast)

Afbeeldingen doen het dus niet.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Ik heb er een gebraar van gemaakt, ik sta ies voorover gebogen en wijs met een vinger voor me op de grond. Denkt hij dan nog, bekijk het maar, dan stamp ik een keer op de grond, en komt hij direct.

Als hij ver weg is fluit ik op mijn vingers.

Soms reageert hij ook wel op zijn naam, maar met de naam heb ik de aandacht, met het gebaar de gehoorzaamheid. Bruce let veel meer op lichaamstaal, dan dat hij echt naar me luistert.

honden page profiel IljaIlja

honden foto van Ilja

"  Ik probeer hem altijd uitbundig te belonen als hij komt, maar vaak zit hij me zo aan te staren van "wat doet die nu raar"? Nu ben ik bang dat we eerder een (bekende) fout gemaakt hebben met dit commando: kwaad worden als hij niet op tijd kwam, direct aanlijnen "
Hoe beloon je je hond dan???
Je wordt boos als de hond niet direct komt..???? Dit is de grootste fout die je kan maken..
Komen bij de baas -al duurt het een halve dag -i s ALTIJD een feestje..!!!!
Ik snap wel waarom je ho d niet komt... Zou jij graag thuis komen als je op je donder krijgt...??
Dus de hond komt niet, zit niet te wachten op een boos baasje die direct de lijn aan de haldband doet en geen boe of ba meer zegt..

Ga eens een kaasje of een worstje geven voor het thuis roepen en komen..
Die beloningen ga je ook meenemen en uitreiken in het bos.. KOMEN is een EET feestje..

 Om jullie relatie weer te lijmen ga je de hond ook een beloninkje geven als de hond langs je heen loopt mogelijk even naar je kijkt. Steek even je arm uit, praat vriendelijk met je hond en beloon de aandacht die je krijgt van je hond..  Loop eens achteruit met een beloning op je buik... En je zult zien dat je hond je naloopt... Gaat dit goed dan ga je dat afbouwen..

Maar ga in elk geval ETEN/beloningen uitreiken verknopen met hier - komen..
En wordt NOOIT meer boos op je hond.. Geen hond komt als de boos boos is..!!!

Ga leuke aandachtspelltjes doen met je hond om de band te versterken ..

Succes..

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Probeer eens te roepen, en dan van hem weg te rennen. Dat heeft twee voordelen. Hij denk, "Leuk, we gaan spelen " en wil meedoen, dat is één, een andere is, dat je hem niet aankijkt. Het kan zijn dat hij dat als staren ervaart, en dus beleefd is door niet recht op je af te rennen. Je vraagt namelijk iets heel tegennatuurlijks. Dus roepen, en wegdraaien, en misschien een paar passen rennen. Uiteraard, belonen. Kijk eens of dat helpt.

honden page profiel EricaEricabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Erica

Er wordt helemaal niet gezegd dat ze boos is als de hond eindelijk komt. Alleen is ze bang dat ze dat in het verleden misschien een keertje heeft gedaan, net als misschien te snel aanlijnen. En wie heeft dit nog nooit gedaan? Uit frustratie. Ff niet al te vriendelijk reageren als er uiteindelijk een keer geluisterd word? Dit wil echt niet zeggen dat de relatie hond/baas gelijk verziekt is.

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Mijn vorige flatcoated luisterde prima, alleen als ze snuffelde was ze niet aanwezig. Verder kwam ze niet altijd met haar dummy in de bek. Ik heb daar eens naar laten kijken en wat bleek, ik was te enthousiast en mijn houding was teveel voor over gebogen. Dodo was een zeer gevoelige hond. Toen ik rustiger was en op mijn houding lette kwam ze altijd.,

Het is mogelijk dat jou houding en je stemgebruik je hond aan het twijfelen brengt. Dat de foto's het niet doen kan misschien zijn dat je niet ingelogd bent.

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Sommige kerels hebben er enorm moeite mee om met een poeslief en vrolijk stemmetje hun hond te roepen. Met de frustraties die het oplevert als de hond niet onmiddelijk komt wordt het helemaal onbegonnen werk om vrolijk te blijven klinken voor deze mensen. Een hond hou je niet voor de gek. Een niet gemeend "goedzo" heeft zo'n beest in de gaten. Een fluitje en een clicker kan dan, in combinatie met het advies van Ilja, uitkomst bieden.

@Erica
Een hond iets leren is op het juiste moment en op de juiste manier reageren. Dat 3 maal goed weten te timen en de juiste toon/beloning heeft meer succes dan 50 keer iets herhalen op niet de perfecte wijze. Vooral in de eerste levensfase luistert dit zeer nauw.
Het allereerste wat Vito leerde was "los" en dat was op de eerste dag dat ze bij me was en in één keer. De timing was perfect omdat ik reageerde uit complete verbazing, ik belde nog net niet de plaatselijke fanfare om mijn stembeloning kracht bij te zetten, maar het maakte indruk op haar.
Kijk ééns op een puppycursus naar de verwrongen gezichten omdat Bello en Fikkie niet de beste van de groep zijn. Die beesten voelen die frustratie, ze snappen alleen niet wat er aan de hand is. Als bij Bello en Fikkie de derde les verkeerd gereageerd word heeft dat impact op deze honden van 11 weken.
Vito is nu 9,5. Heb ik nu een humeur en zeg ik een keer zo iets als: "Vito pleur's effe op", dan doet dat haar niets ze moet waarschijnlijk om me lachen.
Je bewering dat we allemaal wel ééns verkeerd reageren bij het oefenen van commando's onderschrijf ik niet. Je moet dan verstandiger zijn en aanvoelen dat jij er op dat moment niet klaar voor bent en het oefenen uitstellen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Apporteert je hond? Ik heb bij Dobby de puntjes op de i gezet door te roepen als hij met zijn bal terug kwam. Zo ging hij "hier" associëren met naar mij toe lopen. Want dát deed hij uit zichzelf al, apporteren.

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

introduceer een ander woord, "hier" kan maar voor mijn part "wortel" het maakt niet uit. En dit woord is alleen nog maar gevolgt door iets positiefs, een knuffel, een stembeloning of iets lekkers, maar misschien is even spelen met een flosje, balletje nog wel het aller leukste. De beloning word dan de motivatie om bij jouw te komen, het moet enorm leuk worden om bij jouw te komen. Bij jouw komen mag ook niet betekenen dat hij direct weer aan de lijn moet, vaak is direct vrij geven de grootste beloning. Kwaad worden en direct aan lijnen heeft inderdaad een tegestrijdig effect maar dat had je al door ;-). Gebruik het woord ook alleen als je zeker weet dat hij ook echt gaat komen. Misschien komt hij al als je zijn naam roept en een balletje laat stuiteren. Of komt hij al als je zijn naam roept en van hem wegrent (tikkertje is een leuk spelletje) Ga dus eerst aan de slag om hem te laten komen zonder het woord. Ga later pas het woord gebruiken als je zeker weet dat hij gaat komen.

Maak er vooral samen een feestje van!

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Eens met Iris. :-) Zeker als je hond snel leert kun je nog makkelijk een nieuw commando introduceren.
Heel misschien gebruik je het woord 'kom' onbewust te vaak? Ik zeg bijvoorbeeld met bijna alles kom. Als Mikey een beetje moet doorlopen zeg ik kom, als ze even uit me weg moet of opzij zeg ik kom, als ik wil dat ze een beetje doorloopt ook..enz. Misschien heb jij dat onbewust ook? Het woord 'hier' daarentegen is echt alleen als ik wil dat ze bij me komt en gebruik ik verder ook niet voor iets anders. Succes.

Gr. Alexandra

Marnix (Gast)

Bedankt voor alle reacties!Het is inderdaad zo dat we die fout al lang niet meer maken maar dat het in het verleden gebeurd is. Het is immers onze eerste pup en dan moet je alles nog leren natuurlijk. Ik denk dat Alexandra ook gelijk heeft. Bij het uitlaten zei ik altijd ook heel vaak onbewust "kom", gevolgd door het trekken aan de riem, dan is het natuurlijk te begrijpen dat het woord kom niet zo'n positieve betekenis krijgt! Apporteren gaat trouwens vrij aardig maar dit heeft wel moeite gekost en hij doet het alleen maar als hij weet dat ik brokjes mee heb. 
Ik zal als ik tijd  heb snel een account aanmaken zodat ik ook foto's kan laten zien.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Bedankt voor alle reacties!Het is inderdaad zo dat we die fout al lang niet meer maken maar dat het in het verleden gebeurd is. Het is immers onze eerste pup en dan moet je alles nog leren natuurlijk. Ik denk dat Alexandra ook gelijk heeft. Bij het uitlaten zei ik altijd ook heel vaak onbewust "kom", gevolgd door het trekken aan de riem, dan is het natuurlijk te begrijpen dat het woord kom niet zo'n positieve betekenis krijgt! Apporteren gaat trouwens vrij aardig maar dit heeft wel moeite gekost en hij doet het alleen maar als hij weet dat ik brokjes mee heb. 
Ik zal als ik tijd  heb snel een account aanmaken zodat ik ook foto's kan laten zien. "

Misschien ook de leeftijd ;-) Mikey kan heel goed luisteren, maar volgens mij denkt ze nu ook wel vaak.. ja voor niets komt de zon op.. en let ook goed op of ik wel iets lekkers heb wat er tegen over staat.

Het helpt wel door het niet altijd te belonen met iets lekkers maar wel nog regelmatig. Zodat het wel nog een uitdaging blijft want er is nog steeds een grote kans dat er wat lekkers volgt.

Een account aanmaken is altijd leuk ;-)

Gr. Alexandra

honden page profiel MarnixMarnix

honden foto van Marnix

Account aangemaakt.
Dit kon hij dus wel heel erg snel;-)

honden page profiel IljaIlja

honden foto van Ilja

Hoi, leuke foto..

Marnix mankeert ook niets aan zijn oren, ook niks aan zijn leervermogen..
Marnix is gewoon super slim en uitgekookt ...
Zo mooi  zitten scoort een beloning..!!

Nu nog het baasje leren dat roepen /hier-komen ook een beloning scoort voor Marnix...

Succes..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Commando "kom" verprutst?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Puppyles!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^